Rapoo- It solutions & Corporate template

08-9372824

צור קשר

mazkirut@shiller.co.il

שלח דוא"ל

אתכם כל פינה מזכירה,
כל תמונה, כל שדה שנחרש וכל עץ מזכירים....
ואנו זוכרים. 
 

דף הנצחה ללאור שפרינצה ז"ל
(03/08/1902 - 17/12/1982)     (  -  )

קבוצה: 11 הראשונים
שנת עלייה: 1925
 
שפרינצה נולדה בעיר זו`לקייב וכעבור מספר שנים עברה המשפחה ללבוב שם נולדה אחותה פנינה. אביה יעקב רוזנטל כ"ץ למד כמקובל באותם ימים בחדר ובישיבה.
בלבוב פתחו ההורים חנות בסביבה פולנית מובהקת, למרות הקשיים התנהלו העסקים בהצלחה יחסית, אם כי היה היה צריך לעמול הרבה כדי לפרנס את המשפחה הגדולה - 9 נפשות. כתוצאה מהאיבה הפולנית אוקראינית ועליית הלאומנות הפולנית, הורע המצב הכלכלי. הבנות החלו לעבוד כבר בגיל צעיר כדי לעזור בבית ולממן את לימודיהן.
בגיל 12 החלה שפרינצה לתת שיעורים פרטיים, היא לִמדה אז בבי"ס יסודי לילדי היהודים. שפת הלימוד היתה פולנית. מחנכת הכיתה הגברת גרף, קרבה אותה מאד והתייחסה אליה ממש כאל בת. היא המליצה עליה בפני הורי תלמידי הכיתה שהתקשו בלימודים כמי שמסוגלת לתת שיעורי עזר. ההכנסה משיעורים אלה הקלה על קבלת החלטה לרשום אותה לתיכון, גב` גראף השיגה לה הנחה של 50% משכר הלימוד.
בתקופה זו התחנכה והדריכה בארגונים ציוניים שקמו בלבוב והיתה שותפה להקמת סמינרים להוראה בעברית בעיר.
 
בשנים האחרונות לפני העליה לארץ 1924-1927 עבדה כמדריכה ומורה בפנימיה ליתומי מלחמה. 33 היתומים נודעו בארץ כ "ילדי בלקינד."
בשנים אלה התגבשה בלבוב הקבוצה שעלתה ארצה בסוף 1925 (בהשפעת לבייטוב) לקרית ענבים. מאמצי הקליטה והמיזוג לא עלו יפה. זוסמן, נציג הקבוצה, ניסה לשכנע את המוסדות המיישבים בצורך בעצמאות, אבל לא האמינו שקבוצה של חלוצים מבוגרים יחסית, עם ילדים, יוכלו להתמיד בהקמת ישוב חדש נוכח הקשיים, וכמו כן קופת ההנהלה הציונית היתה ריקה.
בקיץ 1927 עזבו חברי הקבוצה את קרית ענבים ועברו לרחובות, (דב נולד בקרית ענבים). בהושענא רבה תרפ"ח - 1927 התקיימה חגיגת העליה לקרקע.
היה לשפרינצה כוח שכנוע עצום. למהססים, היתה מתארת את האדם החדש בארץ חדשה, לא עוד יהודי גלותי, אלא יהודי ישראלי, עובד אדמה.
מסכת חייה של שפרינצה פרוסה על פני כל התחומים בקבוצה, והשפעתה היתה דומיננטית.
לאורך כל השנים היתה אישיות מרכזית בהוויית הקבוצה: בבנייה, בנוי, בתרבות בקליטה, בחברה ובעיקר בחינוך. שנים ארוכות ריכזה את ועדת החינוך והתרבות. היתה יושבת ראש באספות. היתה מזכירת הקבוצה בתש"י. היתה חברת מזכירות ועוד ועוד.
ביתה היה תמיד מלא אורחים מהארץ ומחו"ל.
 
שפרינצה היתה דמות חלוצית שהניחה יסודות לחיי הקבוצה.
 
יהי זכרה ברוך
ג` בטבת תשמ"ג
 
קישורים אישיים:
 
 
 שפרינצה, דב, רינה, עודי ודוד לכטר - 1943
 
שפרינצה לאור, אריאנה הרן ואריה מאיר - 1947
 
 
שפרינצה לאור בהצגה "נערת הפקר" - 1960
 
 
 לאה כץ, שפרינצה לאור, עודי, אהובה.
עירא, דב ודוידי לאור
 




הוסף



< חזרה לאתר הנצחה
shiller abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות